Rakkauden Isä

Todistuksia

 

Rakkauden Isä? Voiko niin todella sanoa? Millaisten syvien inhimillisten kärsimysten läpi monet joutuvatkaan kulkemaan! Ottamatta huomioon aikamme kriisejä, epäoikeudenmukaisuuksia ja katastrofeja, myös vaikeat henkilökohtaiset kokemuksemme jättävät meihin jälkensä. Jotkut eivät milloinkaan ole oppineet tuntemaan biologista isäänsä. Jotkut taas tuntevat isänsä, mutta eivät ole saaneet osakseen rakkautta – vaan usein jopa vastakohtaa.

Niin, meidän aikanamme isyys maallisessa merkityksessä vääristyy yhä enemmän, ja sen myötä hämärtyy kuva Jumalasta Isänä. Loistakoon siksi vielä kirkkaampana, kuka hän on meille todella.

Tämän sivun teksti ja todistukset ovat kirjasta Vater der Liebe – Verankert im Herzen Gottes, M. Basilea Schlink,
Evangelische Marienschwesternschaft – 5. überarbeitete Auflage 2009

Isäni, en ymmärrä sinua, mutta luotan sinuun!

Kun äiti Basilea yhden elämänsä vaikeimman koetuksen aikana kirjoitti rukouksen: ”Isäni, en ymmärrä sinua, mutta luotan sinuun”, hän ei osannut aavistaa Herran käyttävän näitä sanoja lohduttamaan ja rohkaisemaan lukemattomia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Tässä vain muutama monista todistuksista:

Lohdullinen sana

Mieheni kuoli 27 avioliittovuoden jälkeen lentokoneen syöksyttyä maahan Puolassa. Lähetitte minulle ja 13-vuotiaalle tyttärelleni tuolloin hyvin lohdullisen sanan. Se on kantanut meitä vaikeina kuukausina ja kantaa meitä jatkossakin. Liimasin kortin jääkaapin oveen, mistä näen sen päivittäin.
Sen lisäksi yksi asia tuotti minulle iloa: Ensin tyttäreni, sitten ystävieni kysyessä minulta, miten voin yhä rakastaa Jumalaa, siihen minulla oli täydellinen vastaus tuon kortin sanoissa: ”Isäni, en ymmärrä sinua, mutta luotan sinuun!”
Uskoani en ollut koskaan kadottanut, mutta en tiennyt, miten selittää sitä toisille, kunnes korttinne tuli. Siten minulla oli antaa vastaus lapselleni ja todistus ystävilleni; emmekä koskaan voi tietää, kuinka moni on tullut sen kautta kosketetuksi.

Ylistyslaulu yössä

Asuin Kikwitissä, Kongon demokraattisessa tasavallassa. Siellä raivosi ebola-viruksen aiheuttama verenvuotokuume. Vaimoni oli sairaanhoitajana kaupungin sairaalassa. Hän oli uskossa ja teki kaikkensa toisten hyväksi. Kontaktissa potilaiden kanssa hänkin sai tartunnan. Me anoimme Jumalalta ihmettä, mutta hän vastasi toisin ja otti vaimoni luokseen. Se oli kova isku, sillä olimme olleet naimisissa vain seitsemän vuotta, ja lapsemme olivat vasta 6- ja 2-vuoriaita.
Minulle se oli kova koettelemus! Tunsin itse hylätyksi, kaikki välttelivät minua. Yksinäisyys oli sanoinkuvaamatonta. Jopa vaimoni perhe oli paennut peläten tartuntaa. Olin täynnä syytöksiä. Suuren hädän hetkellä Herra laski erään veljen sydämelle kirjoittaa minulle. Hänen kirjeestään löysin äiti Basilean kirjoittaman lehtisen ”Soi yössä ylistyslaulu”. Voi, en pysty kuvaamaan riemua, jota koin sitä lukiessani! Tuntui kuin Jumala olisi puhunut suoraan minulle. Luen sitä yhä uudelleen, kun vihollinen yrittää hyökätä kimppuuni. Joka kerran saan lohdun, ja olen voinut lohduttaa toisiakin lehtisen sanomalla.

Vaikka tie sinua ahdistaisi,
sinua johtaa rakkaus Isän Jumalan.
Sinulle on hän aivoitellut tien parhaan,
muuten hän sinua tietä toista johtaisi.

Kidnapattuna

Eräs sveitsiläinen lähetystyöntekijä vieraili luonamme Kaanaassa, ennen kuin hän matkusti jälleen Angolaan. Herra puhui hänelle, ja hän oli valmis palaamaan Afrikkaan – aavistamatta, mikä häntä siellä odotti. Hän kertoi meille myöhemmin:
Kapinalliset olivat luvanneet meille, etteivät he milloinkaan hyökkäisi lähetysasemallemme, mutta tilanne muuttui äkillisesti. Mykistyneenä jouduin katselemaan, miten he tuhosivat sairaalan. Itse pelastuin kuin ihmeen kautta, vaikka minua uhattiin viidakkoveitsellä. 30 sotilasta vei minut mukanaan, olin köysiin sidottuna, paljain jaloin ja ylläni vain yöpaita. Niin minua kuljettiin viidakkoon, kohti täyttä epävarmuutta kapinallisten armoilla: ”Eteenpäin, liikettä, tai muuten kuolet!”
Saavuttuamme yhteen heidän tukikohdistaan saatoin hieman levähtää. Sain lopulta joitakin vaatteita mutta kenkiä en vieläkään. Pyysin silloin itselleni Raamattua. He löysivät yhden umbundunkielisen, jota onneksi ymmärsin. Siitä kiittäessäni eräs sotilas ojensi minulle silmälasit. En ollut niitä pyytänyt, mutta lukemiseen todellakin tarvitsin niitä. Se oli minulle ihmeellinen merkki Jumalalta. Raamattu lohdutti ja rauhoitti minua.
Monien sisäisten taisteluiden jälkeen saatoin todella antaa anteeksi sieppaajilleni ja hyväksyä uuden tilanteen rauha sydämessäni. Rukoilin: ”Isä, en ymmärrä tätä, mutta luotan sinuun.”
Kapinallisten päällikkö oli käskenyt viedä minut heidän päämajaansa. Olin järkyttynyt, sillä paikka sijaitsi maan toisessa ääressä. Lukiessani Raamattua osuin jakeeseen: ”Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut” (2. Moos. 23:20). Otin sanat heti omikseni, ja mutisin hämmentyneenä: ”Herra, miten hyvä sinä oletkaan minulle.”
Kanssani oli todella enkeli! Hänellä oli paljon tehtävää, sillä päivittäin 24 tunnin ajan kohtasin monia vaikeuksia. Usein olin kuolemanvaarassa; minun oli vaellettava paahtavassa helteessä tai trooppisissa sadekuuroissa. Öisin ylitimme jokia ja soita, ja olimme pakomatkalla seitsemän kuukautta!
Mitä he tekisivät minulle päämajassa? He vapauttivat minut! Lopulta istuin lentokoneessa tuskin uskoen, etten enää kävellyt vaan lensin. Olin vaeltanut jalan 3 200 kilometriä. Enkeli ja Raamattu olivat olleet seuralaisinani. Niiden kautta saatoin paremmin oppia tuntemaan Jumalaa, myös kaikkein mahdottomimmissa tilanteissa.
Sisar Gandhi Marinovaa pyydetään monesti kertomaan todistuksensa, ja useimmiten hän tiivistää sen äiti Basilean sanoihin:

Vaikka menettäisimme kaiken,
Jumalaa emme voi koskaan menettää.
Kun sinulla on hänet, sinulla on kaikki mitä tarvitset
pelon ja ahdistuksen keskellä.

Herra on laupias ja armahtava

Vuosisadan tulva Norjassa

Glommajoki oli tulvinut yli äyräitten, patoja sortui, laajat alueet olivat veden peitossa. Myöskään meidän pieni Pohjolan Kaanaamme ei säästynyt. Suurin huolemme koski kirjavarastoa.
”Onko kirjat siirretty pois kellarista?” kuului odottamatta erään ystävän ääni. ”Vain osittain. Emme jaksaneet enempää.” ”Puolen tunnin kuluttua vesi yltää teille asti. Sitä ennen ehdimme tehdä jotain!” Pian tämän jälkeen ystävä palasi mukanaan 14 nuorta sotilasta, jotka eivät olleet kyenneet tekemään enää mitään padon pelastamiseksi. He kamppailivat jokaisesta minuutista – ja kun vesi sitten tunkeutui kellarin lattialle, oli viimeinenkin kirjalaatikko viety turvaan.
Tonttimme oli muuttunut järveksi; edellisenä päivänä istutetut kukat kelluivat sen pinnalla. Reliefistä ’Tuhlaajapojan paluu’ näkyi enää Isä – sitten tulva pysähtyi. Se oli meille kuin merkki: Isä on vetten yläpuolella!
Äkkiä ympärillämme oli toimittajia. Sellaiseen emme olleet varautuneet. Meidän vastauksemme eivät valitettavasti kummunneet nöyryydestä, joten ei tarvinnut hämmästellä, että lehdistön yliampuvat tulkinnat kuohuttivat. Isä oli turhaan odottanut, että Danielin tavoin olisimme kansamme kanssa tunnustaneet: ”Me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet sinua vastaan… Me tuomme sinulle nöyrät pyyntömme, emme omaan vanhurskauteemme, vaan sinun suureen armoosi luottaen” (Dan. 9:5,8).
Tätä suurta armahtavaisuutta koimme sitten ylenpalttisesti: Samaiset sanomalehdet julkaisivat lukijakirjeen, jossa tunnustimme epäonnistumisemme. Kirjeessä lainattiin myös osia kirjasesta ’Kun Jumala ei enää vaikene’, joka oli julkaistu norjaksi juuri ennen tulvaa. Suuri kristillinen päivälehti kirjoitti siitä arvostelun. Sen jälkeen puhelin ja faksilaite eivät olleet enää hiljaa. Kirjakauppiaat soittivat, koska asiakkaat kyselivät ajankohtaista äiti Basilea Schlinkin kirjoittamaa kirjasta. He halusivat tilata sitä kesätapahtumien kirjapöydille. Monet löysivät siitä vastauksen polttavaan kysymykseen: ”Miksi tämän täytyi kohdata juuri minua?” He saivat lohdutuksen ja heidän luottamuksensa Jumalan rakkauteen vahvistui.
sisar Michaela ja sisar Josuana

Herra Sebaot kätkee suojaan Jerusalemin

Touko-kesäkuu 1967: Kaksi viikkoa ennen Kuudenpäivänsodan alkua jännitys silloin vielä jaetussa Jerusalemissa oli lähes kestämätön. Talomme Öljymäellä oli sotilaiden piirittämä, jordanialaiset sotilaat kunnostivat ampumahautoja ja varastoivat niihin ammuksia. Lähetystöt kehottivat kaikkia ulkomaalaisia lähtemään Jerusalemista.
Arabinaapurimme kysyi pelokkaana: ”Ette kai te lähde, kun sota tulee? Te olette sisaria, ette saa jättää meitä yksin!” Meille tuli täysin selväksi, että meidän tuli jäädä. Koimme Isän johdattavan meitä askel askeleelta – kun myös läheisimmät ystävämme lähtivät maasta ja meidät lähes pakotettiin heidän peräänsä. Myöhemmin saimme kuulla, että he eivät päässeet moneen viikkoon lentämään pois maasta; paluuta he joutuivat odottelemaan usean kuukauden ajan.
Lauantai-iltana kuuntelimme saksalaista radioasemaa, ja kuulimme uutisten jälkeen: ”Lauantai-illan ehtookellot soivat. Kuulette Darmstadt-Eberstadtin Kristuskirkon kellojen soivan.” Millainen tervehdys taivaalliselta Isältä saada kuulla Kaanaan naapurikirkon kellojen soitto! Pelon yrittäessä yllättää meidät yöllä Herra vahvisti meitä sanan kautta: ”Ole rauhassa, älä pelkää. Sinä et kuole” (Tuom. 6:23).
Talossamme ei ollut kellaria, mutta alemmassa kerroksessa oli pieni, ikkunaton tila. Sinne meitä kehotettiin menemään.
Sireenit ulvoivat jo, kun paras arabiystävämme perheineen etsi turvaa luotamme; heidän talonsa sijaitsi suoraan tulilinjalla. Ahtaasti vieri vieressä istuimme siinä pienessä tilassa maanantai-iltapäivästä lähtien.
Lähes kaikki naapurit olivat paenneet, heidän talonsa olivat tyhjillään. Ympärillämme riehui sota, mutta me koimme rauhaa ja turvallisuutta. Niin voimakasta Jumalan läsnäoloa emme olleet koskaan aiemmin tunteneet. Se oli ihmeellinen kokemus sodan keskellä.
Tiistaiyönä oli yhtäkkiä isku. Ajattelimme talon sortuvan päällemme. Polvistuimme ja huusimme armoa Jumalalta. Pian sen jälkeen tuli toinen ja kolmas isku. ”Taloon varmaankin osui, meidän täytyy etsiä toinen paikka”, ystävämme sanoi. Seurasi tulitauko, ja odotimme päivänkoittoa. Perhe löysi suojaisen kellarin. Me sisaret saimme lämpimän vastaanoton läheisessä karmeliittaluostarissa. Olimme siellä sodan päättymiseen asti.
Heti kun kaduille taas saattoi mennä, lähdimme katsomaan taloamme. Vieraille tarkoitettu kokoontumistila oli raunioina, tuskin yhtäkään ehjää huonekalua jäljellä, katossa suuri aukko, lähes kaikki ikkunat sirpaleina. Kulmapenkissä, juuri sen huoneen yläpuolella, jossa olimme istuneet, oli raskaan panssarikranaatin hylsy ja paljon kranaatinsirpaleita vuodevaatteisiin pysähtyneinä! Jos ne olisivat lävistäneet lattian, ei meistä kukaan olisi enää elossa.
Tasakatolle vievät rappuset oli pyyhkäisty pois, jäljellä oli enää yksi nurkka, jonka kapealla seinällä luki: ”Niin kuin lintujen parvi peittää taivaan, niin Herra Sebaot peittää kilpenä Jerusalemin. Hän suojelee sitä ja pelastaa sen, hän varjelee sitä ja suo sille turvan” (Jes. 31:5). Olimme saaneet tekstin tunnussanaksi muuttaessamme taloomme Öljymäelle.
Tuon kokemuksen jälkeen en enää pelkää, sillä tiedän: minulle ei voi tapahtua mitään muuta kuin minkä Jumala sallii.
sisar Felicitas sekä sisar Cäcilie ja sisar Divina

Nagasakin atomipommi

Sisartemme kaikkein koskettavimpiin elämyksiin Japanissa kuuluu tri Martin M. Kawanon tapaaminen. Hän on yksi Nagasakin atomipommi-infernon eloonjääneistä. Kun pommi pudotettiin, hän oli vain 700 metrin päässä räjähdyspaikasta. Hän kertoo tapahtuneesta eräässä aikakauslehdessä (Together 15.8.1957):
Kello oli yksitoista elokuun 9. päivänä vuonna 1945. Menin yliopistosairaalan tutkimushuoneeseen aavistamatta, että korkealla kaupunkimme yllä oli jo pudotettu toinen tämän sodan aikana käytetyistä atomipommeista.
Yhtäkkiä magnesium-salamaa muistuttava häikäisevä välähdys valaisi koko huoneen. Kaksi sekuntia myöhemmin seurasi valtaisa, sokaiseva isku. Kauhea voima heitti minut lattialle. Luultavasti iskun tainnuttamana en pystynyt kuulemaan mitään. Yritin hengittää, mutta melkein tukehduin savuun. Rikinkatku oli sietämätön.
Tunsin kuolemani lähestyvän ja siksi polvistuin viimeisillä voimilla luovuttaakseni sieluni Herralle. Pelko, huoli ja epätoivo olivat poissa. Koruttomin sanoin kiitin Jumalaa siitä, että Hän oli siunannut elämääni sen jälkeen, kun olin 15 vuotta aiemmin oppinut tuntemaan Herrani… Rukoilin: ”Herra, ota elämäni käsiisi, ja anna anteeksi kaikki syntini. Jätän kaiken, itseni ja myös omaiseni, niin kaiken rakastaviin käsiisi…”
Yhtäkkiä näin heikon valon hohteen sillä kohtaa, missä ennen oli ollut ikkuna. Syöksyin sitä kohti, hyppäsin alas – neljä ja puoli metriä – ja putosin maahan vahingoittumattomana. Mutta ulkona ei näkynyt päivänvaloa, vain harmaanruskeankeltainen valo kuin toisesta maailmasta. Ja raivoava tuuli! … Kaikki oli liekeissä lukuun ottamatta sairaalaa, josta juuri olin päässyt ulos sekä sitä pientä maakaistaletta, jolla seisoin… Tulimerestä kuului kymmenien tuhansien epätoivoisten kaukainen huuto. Minua kuitenkin ympäröi outo hiljaisuus. Liekkimeren reunalla myrkyllisen, radioaktiivisen pilven alla liikkui haamumaisia hahmoja…
Lähdin juoksemaan vuoren suuntaan menevää polkua, sillä kaikkialla muualla raivosi tuli. Yhä vieläkin kuulen korvissani sortuneen rakennuksen alle loukkuun jääneen äidin viimeisen epätoivoisen huudon, kun hän pyysi pelastamaan raunioilla istuvan itkevän poikansa. Ehdin ottamaan lapsen syliini, ennen kuin tuli nielaisi hänen äitinsä…
Tämän eloonjäämiskilpajuoksun kamppailussa minua piinasi jatkuvasti kysymys: miksi olen yhä elossa? Miksi minut säästettiin tuhansien muiden menehtyessä…? Kun lopulta saavutin katolisen sairaalan, olivat voimani miltei lopussa. Tuttu lääkäri ja kaksi sairaanhoitajaa ottivat minut ystävällisesti vastaan ja aloin yhdessä heidän kanssaan auttaa haavoittuneita niin pitkälle kuin niukoin käytettävissä olevin lääkintätarpein oli mahdollista. Miten vähän tiesimmekään siitä, että monet potilaamme olivat jo kuolemaan tuomittuja radioaktiivisen säteilyn aiheuttamien sisäisten verenvuotojen vuoksi.
Maatessani myöhään yöllä sairaiden ja haavoittuneiden keskellä ruohikossa mietin tämän katastrofin tarkoitusta… Muistin lukeneeni edellisenä iltana psalmia 91, ja nyt kaikui 7. jae uudelleen mielessäni: ”Vaikka viereltäsi kaatuisi tuhat miestä ja ympäriltäsi kymmenentuhatta, sinä säästyt.”
En tiedä mitä tulevaisuus tuo, mutta olen varma, että sama Jumalan rakastava käsi, joka salli minun jäädä eloon, tulee johtamaan minua myös eteenpäin ja sallimaan elämäni koitua Hänen ylistyksekseen. Ja tiedän, ”että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa” (Room. 8:28).

Tulkaa lasten kaltaisiksi

Uusi lelu

Sisar Rubinan veljenpoika, joka ei vielä ollut täyttänyt neljää vuotta, antoi meille unohtumattoman opetuksen, mitä merkitsee olla todellinen taivaallisen Isän lapsi. Sisaren käly kirjoitti:
Joshua sai palkkioksi erityisen leikkikalun, jonka hän sai itse valita. Kauhistuin hieman sen hintaa, mutta minun oli pidettävä sanani, olinhan antanut hänen valita vapaasti. Hän leikki koko aamupäivän lelullaan, ja halusi ehdottomasti ottaa sen mukaan, kun oli aika lähteä hakemaan siskoa koulusta. Siellä hän näytti lelua ystävälleen, joka oli myös odottamassa isosiskoaan. Me äidit juttelimme keskenämme poikien leikkiessä. Ei kestänyt kauan, kun Joshua juoksi pelästyneenä luoksemme: hän oli kadottanut pienen osan uudesta lelustaan!
Ensimmäinen ajatukseni oli: vasta äsken ostin sen, ja jo nyt se on rikki! Joshua oli kovin pahoillaan. Ja niin etsimme yhdessä puuttuvaa osaa. Jos se oli pudonnut koulun pihan likakaivoon, olisi kaikki toivo mennyttä. Joshua pyysi anteeksi, mutta silti minun täytyi tehdä hänelle selväksi, että olin surullinen enkä voisi korvata sitä. ”Etkö edes syntymäpäiväkseni?” ”En, en edes silloin!”
Paluumatkalla koulusta Joshua toisti vielä, miten pahoillaan hän oli. Sitten hän sanoi: ”Äiti, minä pyydän Jeesusta auttamaan, että se osa löytyisi.” Ja pääni puistelusta huolimatta hän lisäsi: ”Niin, mutta silti äiti, jos Jumala voi siirtää vuoria, niin hän voi siirtää sitä pientä osaa ja auttaa minua löytämään sen.” Poika sulki silmänsä, pani kädet ristiin ja rukoili: ”Jeesus, ole kiltti ja auta minua löytämään leluni puuttuva osa. Aamen.” En voinut yhtyä rukoukseen, en liioin vastustaa sitä – joten en sanonut siihen mitään. Illalla mieheni kuultua asiasta hänkin suhtautui siihen varsin epäillen.
Seuraavana aamuna Joshuan ensimmäinen kysymys oli, olinko vielä vihainen hänelle. Vastasin: ” Kyllä vähän, mutta en haluaisi kuulla lelusta enää mitään!” Saatoimme isosiskon kouluun ja tulimme koulun pihalla samaan kohtaan, missä pojat olivat leikkineet. Kuulin silloin sisälläni äänen: ”Etkö usko, että poikasi rukous kuullaan?”
Sydämeni värähti vähän, ja halusin lähteä paikalta mahdollisimman nopeasti. Yhtäkkiä näin silmäkulmastani maassa pienen muoviosan. Jollainlailla olin onnellinen, mutta toivoin silti samalla esineen olevan jotain muuta. Mutta Joshua huusi jo: ”Äiti, löysin kadonneen osan! Minähän sanoin sinulle, että Jeesus kyllä auttaa minua – ja hän teki niin! Kiitos Jeesus, että autoit minua!” Hän sanoi sen niin kovalla äänellä, että muutamat äidit ja lapset kääntyivät katsomaan meitä. Pyysin Jumalalta ja Joshualta anteeksi epäuskoani. Näin, kuinka ylpeä Joshua oli siitä, että hänellä oli Jumala, joka auttoi löytämään lelun osasen – kaikkien muiden epäillessä.